Puberteit bij honden: wat kun je verwachten?

Wat gebeurt er tijdens de puberteit?

De puberteit is een spannende, maar soms ook uitdagende fase in het leven van jouw hond. Net zoals bij mensen, brengt deze periode grote veranderingen met zich mee. Veel hondeneigenaren merken ineens dat hun gehoorzame puppy verandert in een eigenwijze puber die grenzen opzoekt en lijkt te ‘vergeten’ wat hij geleerd heeft. Geen zorgen, dit is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling. In deze blog leggen we uit wat er gebeurt en hoe je je hond het beste door deze fase kunt begeleiden.

 

Wat gebeurt er tijdens de puberteit?

Tijdens de puberteit verandert er veel in het lichaam en de hersenen van je hond. De belangrijkste oorzaak van hun veranderde gedrag? Hormonen. Deze stijgen en fluctueren, wat zorgt voor zowel fysieke als mentale veranderingen. Je kunt tijdens deze fase de volgende gedragingen tegenkomen:

  • Meer onafhankelijk gedrag: Waar je hond eerst graag in jouw buurt bleef, lijkt hij nu liever zijn eigen gang te gaan. Dit kan betekenen dat hij niet meer direct komt als je roept of verder weggaat tijdens wandelingen.
  • Verminderd gehoorzaamheid: Het lijkt alsof je hond alle commando’s die hij geleerd heeft, ineens is ‘vergeten’. Dit is niet het geval; hij test de grenzen van wat wel en niet mag.
  • Onverwachte angsten: Sommige honden kunnen ineens angstig worden voor dingen die eerder geen probleem waren, zoals harde geluiden of onbekende situaties. Dit komt door de hersenontwikkeling die tijdens deze periode volop bezig is.
  • Overmoed: Andere honden ontwikkelen juist bravoure. Ze kunnen plotseling meer durven, zoals uitvallen naar andere honden of proberen hun positie in de roedel te bepalen.

 

Hoe ga je om met een puberhond?

Als eigenaar kun je soms gefrustreerd raken door het gedrag van je puberhond. Het is belangrijk om te onthouden dat deze fase tijdelijk is en dat jouw hond jouw geduld en leiding nodig heeft. Hier zijn een paar tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen:

  1. Blijf consequent: Hoe verleidelijk het ook is om toe te geven als je hond eigenwijs is, houd vast aan de regels en routines die je al hebt. Dit geeft je hond duidelijkheid en structuur.
  2. Werk aan de band: Puberteit is een perfecte kans om de relatie met je hond te verdiepen. Maak tijd vrij om samen te trainen, te spelen en te ontspannen.
  3. Positieve bekrachtiging: Beloon goed gedrag altijd met aandacht, lekkernijen of spel. Dit motiveert je hond om het gewenste gedrag vaker te laten zien.
  4. Oefen geduld: Onthoud dat deze fase voorbijgaat. Het gedrag dat je nu ziet, is niet blijvend. Met de juiste aanpak komt je hond hier sterker en stabieler uit.

 

Hulp nodig? DogTalk staat voor je klaar!

Het opvoeden van een puberhond kan een uitdaging zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. Bij DogTalk begrijpen we hoe complex deze fase kan zijn en bieden we gerichte ondersteuning om jou en je hond te helpen. Onze pubertrainingen zijn speciaal ontworpen om in te spelen op het gedrag en de behoeften van puberhonden.

Tijdens deze trainingen leer je:

  • Hoe je effectief communiceert met je puberhond.
  • Hoe je kunt omgaan met uitdagingen zoals trekken aan de lijn of ongehoorzaamheid.
  • Hoe je de band met je hond kunt versterken, zelfs in deze uitdagende fase.

Wil je meer weten of direct aan de slag? Bezoek onze pagina: Ik heb een puber.

Met de juiste begeleiding en een flinke dosis geduld kom je samen sterker uit de puberteit. Jouw hond zal je uiteindelijk belonen met loyaliteit en gehoorzaamheid die jullie band nog verder versterkt. Succes!

Bezoek onze website voor meer informatie over onze hondenschool, hondentraining, puppycursus en andere opvoedingsmogelijkheden. Samen zorgen we ervoor dat jouw hond de beste zorg en training krijgt!

Onze hondenschool  en trimsalon is goed bereikbaar vanuit Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, de Ronde Venen,Hoofddorp, Abcoude, Badhoevedorp, Haarlem en omgeving. Ook komen we aan huis voor privétrainingen of gedragsconsulten.

 

 

Heb je vragen of wil je reageren op deze blog? Stuur ons een mail via info@dogtalk.nl

Chat openen
1
Hulp nodig?💬
Scan de code
Hoi, DogTalk hier!🐶 Kunnen wij je helpen?